flash-circle

Regler och bestämmelser

Ta del av de gällande byggreglerna och Elsäkerhetsverkets föreskrifter för korrekt installation

verify

Maximal höjd och brandrisk

Lär dig om höjdbegränsningar och hur installationen påverkar brandskyddet

clock

Certifierad installation

Säkerställ att din installation uppfyller säkerhetskraven genom att anlita en certifierad installatör

Kontakta oss för en säker och regelrätt installation

Vår erfarna och certifierade installatör hjälper dig att följa alla regler och säkerhetskrav för en trygg och hållbar installation av dina solpaneler. Kontakta oss idag för att komma igång!

Läs mer
icon

Låt oss guida dig genom installationsprocessen

Vi finns här för att steg för steg vägleda dig genom installationsprocessen och se till att du uppfyller alla byggregler och krav. Ta kontakt med vårt team och få den hjälp du behöver för att installera solpaneler på ett säkert och lagligt sätt.

Solcellskalkylatorn
icon

Solsam – Steg för steg

Så går vår enkla process till. Från kontakt till installation

heart-search

Välj din lösning

Använd vår smarta Solcells kalkylator online eller trygga marknadens lägsta möjliga pris med vår prisgaranti genom att ladda upp er offert hos oss.

star

Konsultation

Få ett offert erbjudande från våra rådgivare som hjälper er till en trygg och lönsam installation

wallet-3

Finansiering

Vi hjälper er att ta ram en flexibel finansiering som passar er. Betala direkt eller delbetala genom sollån Vi hjälper er med grönt avdrag

user-tick

Installation

Solceller på autopilot. Vi sköter hela processen så du slipper. Från planering till driftsättning

mobile

Slutbesiktning

Slutbesiktning av er anläggning och överlämning av driftinstruktioner. Nu kan ni enkelt ladda ner appen och se er besparing i realtid

Annat för ditt hem

house

För ditt hem

Upplev fördelarna med solpanelinstallation på ditt hem. Spara pengar och minska ditt koldioxidavtryck.

Läs mer
building

För ditt företag

Sänk företagets energikostnader och visa miljöengagemang med solceller. Ta första steget mot hållbar framtid nu och kontakta oss för mer info om investeringar i solceller.

Läs mer
buildings

För din BRF

Stärk er bostadsrättsförenings miljöprofil med solenergi. Investera i solpaneler för att sänka era gemensamma energikostnader och bidra till en mer hållbar framtid.

Läs mer

Frågor & Svar

Elproduktion från solceller har blivit alltmer populär i Sverige, men när det kommer till montering och installation finns strikta regler och krav som måste följas för säkerhet och laglydighet. Enligt Eläkerhetsverkets regler vid installation av solceller är det obligatoriskt att ta hänsyn till följande:

 • Behörig elektriker:
  Enligt gällande bestämmelser måste monteringen av solceller utföras av en behörig elektriker. Detta är avgörande för att säkerställa att installationen följer de nödvändiga säkerhetsstandarderna och föreskrifterna.
 • Certifierad solcellsinstallatör och med egenkontrollprogram:
  Den elektriker som utför monteringsarbetet måste vara ansluten till ett elinstallationsföretag som har ett eget egenkontrollprogram. Denna kontrollprogram säkerställer att företaget upprätthåller hög standard och överensstämmer med alla relevanta regler.
 • Obehörig montering:
  Vissa mindre monteringsarbeten kan utföras av personer som inte är behöriga elektriker, men det är viktigt att notera att du inte får genomföra hela installationsprocessen själv. Att göra det kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive riks för brand och personskador.
 • Straffbara handlingar:
  Att ignorera reglerna kring solcellsmontage och försöka utföra installationen utan behörighet är straffbart. Detta beror på de allvarliga risker som felaktiga installationer kan medföra, inklusive eldsvådor och farliga elproblem.

Det är därför av största vikt att alltid följa de regler och krav som gäller för montering av solceller. Att anlita en behörig elektriker och ett certifierad solcellsinstallatör är det bästa sättet att garantera att din solcellsanläggning installeras korrekt och i enlighet med alla säkerhets- och lagkrav.

Vi på Solsam erbjuder nyckelfärdiga Solceller med installation! Vi har oberoende besiktningsman av solcellsinstallationen så att du kan känna dig trygg.

Ska du installera solceller i Sverige undrar du kanske om du behöver bygglov? Generellt sett behöver du inte bygglov för att installera solceller på ditt tak eller på marken. Detta gäller dock under vissa förutsättningar. Det kan krävas bygglov för solceller på en byggnad med skyddat kulturhistoriskt värde eller om byggnaden ligger inom ett område som skyddas enligt plan- och bygglagen. Därför är det viktigt att alltid kolla med din kommun eller en professionell installatör innan du påbörjar installationen av solceller för att säkerställa att du följer alla regler och förutsättningar som gäller i ditt specifika fall.

I Sverige finns det flera bidrag och stöd som du kan söka för installation av solceller. Här är några exempel: Investeringsstöd för solceller – Detta är ett ekonomiskt stöd från staten för att hjälpa dig att finansiera installationen av solceller. Investeringsstödet kan täcka upp till 20% av dina totala kostnader och du kan söka det via Energimyndighetens webbplats. ROT-avdrag – Om du anlitar en professionell installatör för att installera dina solceller, kan du dra nytta av ROT-avdraget. Detta avdrag ger dig möjlighet att dra av upp till 30% av arbetskostnaden på din deklaration. Grönt lån – Vissa banker och finansinstitut erbjuder gröna lån för installation av solceller. Dessa lån har ofta låga räntor och låga avgifter och kan vara ett bra alternativ för att finansiera dina solceller. Klimatklivet – Detta är ett stödprogram som syftar till att minska klimatpåverkan genom att finansiera olika typer av klimatåtgärder, inklusive solceller. Klimatklivet administreras av Naturvårdsverket och du kan ansöka om stödet på deras webbplats. Det finns även andra lokala bidrag och stöd som kan vara tillgängliga beroende på din kommun eller region. Det är alltid bäst att kolla med din kommun eller en professionell installatör för att få en uppfattning om vilka bidrag och stöd som finns tillgängliga i ditt område.

Vi har oberoende besiktningsman av solcellsinstallationen så att du kan känna dig trygg. Vi har även 30 års garanti på våra solpaneler.

Vi vill använda kakor (cookies) för att förbättra webbplatsen och din användarupplevelse. Läs mer om hur vi använder kakor.